Calendari


EL CASAL L’ARREU ORGANITZA UN CURS DE BALL DE BASTONS
dilluns, 8 de gener de 2018 18:16

El Casal l'Arreu reprèn les activitats desprès de les festes del solstici d'hivern, així, la primera activitat és l'organització d'un curs d'introducció al ball de bastons que es realitzarà els propers divendres 12, 19 i 26 de gener, a partir de 2/4 de 8 del vespre, al Casal l'Arreu.

L'objectiu del curs és acostar aquesta dansa tradicional dels Països Catalans, donar a conèixer el ball de bastons i ampliar la colla bastonera de la capital del Pla. En el curs s'ensenyaran des de les picades bàsiques i senzilles que composen la majoria de danses a figures més tècniques, amb la finalitat de passar una estona divertida i practicant activitat física i cultura popular.

La Colla Bastonera del Casal l'Arreu està formada per una quinzena de dansaires i un grup d'acompanyament musical.

Ball_de_bastons_2018

 
Un quinto republicà i l’Home dels nassos seran les activitats principals de les festes del solstici d’hivern del Casal l’Arreu
dilluns, 18 de desembre de 2017 19:18

El Casal l'Arreu, amb la seva voluntat de recuperar i mantenir les tradicions pròpies dels Països Catalans, organitza per les festes del solstici d'hivern dues activitats: un quinto republicà per a recaptar fons per la caixa de resistència i l'Home dels Nassos.

Home_dels_nassos_2017_3

Així, el dissabte 23 de desembre, a partir de les 7 de la tarda, el Casal organitzarà la primera edició del popular joc del Quinto. El quinto, també anomenat segons la zona quina, plena o loteria vella, és un joc típic d'aquestes dates que es juga a diverses ciutats i pobles dels Països Catalans. La mecànica del joc és semblant a la del bingo, i consisteix en marcar els nombres que el lloro, persona que extreu les boles numerades, va cantant. Es realitzaran 4 rondes i cada cartró tindrà un donatiu de 2,5€ que anirà destinat a la caixa de resistència i solidaritat per tal de fer front a les represàlies econòmiques que reben persones com a conseqüència d'actuacions emmarcades en el procés cap a la independència, persones que han participat en accions unitàries, cíviques, pacífiques i democràtiques. Els guanyadors del quinto i la plena s'emportaran lots de productes agroalimentaris de proximitat

Quinto_Republic_2017

Per altra banda, tal i com marca la tradició, el trenta-u de desembre sortirà per Mollerussa el personatge que té tants nassos com dies té l'any: l'Home dels Nassos.
A partir de les 11 del matí de Cap d'Any, l'Home dels Nassos es passejarà pels carrers i places de Mollerussa intentant passar desapercebut i no ser descobert pel nombre de nassos que li toquin aquell any. Aquelles persones que el sàpiguen reconèixer i n'endevini el nombre de nassos s'enduran una llaminadura i es podran fer una foto amb l'Home dels Nassos.

Home_dels_nassos_2017_10

Tot i que es tracten de tradicions amb poc arrelament a les comarques ponentines, el Casal Popular l'Arreu ha volgut recuperar de l'imaginari col·lectiu dels mollerussencs i mollerussenques aquest joc i personatge mitològic català. D'aquesta manera, tal i com va passar amb les campanyes del Tió de Nadal, que es va iniciar el 2011, es buscar l'arrelament i promoció de tradicions i festes pròpies dels Països Catalans.

Home_dels_nassos_2017

 

 
Nova edició de l’Espenta per finançar projectes a Mollerussa
dilluns, 20 de novembre de 2017 16:59

El Casal Popular l'Arreu, el Jovent de Mollerussa, l'Orfeó Renaixença, La Colla dels 50 i +, l'Agrupació Sardanista de Mollerussa, l'Agrupament Escolta i Guia Cal Met i l'Associació de Dones Albada obren la segona edició de l'Espenta. Concurs de Projectes per la calçotada popular.

La voluntat d'aquesta iniciativa és recaptar fons econòmics a través de la calçotada popular de Mollerussa per destinar-los a entitats, associacions o grups de persones de Mollerussa per estimular la creació de nous projectes i iniciatives, i al mateix temps, generar sinèrgies entre el teixit associatiu  i la ciutadania de la capital del Pla.

En aquesta segona edició, s'ha intentat simplificar les bases del concurs i reduir la documentació a presentar per tal de facilitar la participació del màxim nombre de candidatures. Així, fins al 31 de gener de 2018, totes les associacions, entitats, col·lectius o grups de persones amb seu social a Mollerussa i que hi realitzin les seves activitats, podran presentar les seves candidatures a través del formulari web que trobaran a www.larreu.org/espenta.

Al igual que l'any passat, es valoraran els projectes a partir del seu interès, els valors, el foment de la cohesió social, l'impuls al sentiment d'arrelament mollerussenc, la innovació, la singularitat i la perdurabilitat. A més a més, de promoure projectes conjunts i compartits entre diverses associacions.

La valoració dels projectes anirà a càrrec d'un jurat format per cinc persones professionals vinculades a diferents àmbits del món associatiu i de la ciutadania de Mollerussa, que escolliran les tres millors candidatures que seran sotmeses a votació popular el dia de la Calçotada Popular a Mollerussa.

En la primera edició de l'Espenta, l'entitat guanyadora va ser la plataforma Canal Viu amb el projecte Jo em planto! per l'organització del Dia de les banquetes dels Canals d'Urgell que va permetre la plantació de 18 arbres autòctons al Salt del Duran i l'alliberament d'un esplugabous.

Espenta_2017._Cartell

 
EL CASAL L’ARREU PREPARA LA ÚLTIMA MARXA DE TORXES
divendres, 1 de setembre de 2017 13:40
Marxa_de_torxes._Ajuntament_2
L'acte reivindicatiu serà el diumenge 10 de setembre, a partir de 2/4 de 9 del vespre

La Plaça de l’Ajuntament de Mollerussa serà el punt d'inici de la 9a Marxa de Torxes per la Independència que se celebrarà a Mollerussa el diumenge 10 de setembre. Un acte que se celebra simultàniament a diferents municipis catalans per reivindicar la independència del poble català.

En aquest punt, l’Agrupació Sardanista de Mollerussa i el Casal l’Arreu amenitzaran l’inici de l’acte a la plaça de l’Ajuntament de Mollerussa amb una ballada de sardanes, balls de bastons i balls dels gegants de Mollerussa. Al toc de les 9 del vespre, començarà la marxa de torxes que recorrerà els carrers i places de la capital del Pla fins al Monument de la Senyera al parc municipal. En aquest punt, una representació de les associacions juvenils del Pla d’Urgell faran la lectura del manifest  “Tornem a Caminar” i també, es farà una crida a la mobilització i participació dels actes de la Diada del Sí per defensar el Referèndum de l’1 octubre de 2017. Posteriorment, hi haurà el tradicional sopar popular amb entrepans i beguda al preu de 5€.

Des de les entitats organitzadores, estem convençuts que la Marxa de Torxes per la Independència 2017 serà la última que farem per reclamar la llibertat del nostre poble. Perquè el proper 1 d’octubre votarem per construir la República Catalana. Les cadenes que ens han esclavitzat durant 300 anys, estan cedint davant la nostra empenta i determinació. La baula que definitivament ens obrirà el camí a la llibertat ja s'està esberlant. És qüestió d'un darrer esforç i d'una darrera estrebada.

Així mateix, des de l'organització es fa una crida a totes aquelles persones interessades en participar a la Marxa que es portin l'estelada de casa i les pengin als balcons. Des de l’ANC Pla d’Urgell, l'Ateneu Popular de la Plana d'Urgell i el Casal Popular l’Arreu, s'anima a famílies, entitats, associacions, partits i persones a títol individual a què participin en aquesta iniciativa popular per tal de sumar el màxim possible de persones en aquesta ferma aposta per la llibertat del nostre poble.
MarxaTorxes2017

 
El documental 'Las cloacas de Interior' es projectarà a Mollerussa
dimarts, 11 de juliol de 2017 16:11

Cloacas._Documental

Davant la censura de les grans cadenes espanyoles per emetre'l, Òmnium Cultural el porta arreu del territori

En el marc de la nova campanya d'Òmnium Cultural 'Crida per la democràcia', es projectarà el documental 'Las cloacas de interior' a un centenar de poblacions, entre les quals s'inclou Mollerussa. La projecció es farà a la Sala d'Actes del Centre Cultural, el divendres 14 de juliol a les 21 h.

‘Las cloacas de Interior' desgrana les actituds corruptes del Ministeri de l'Interior des de l'inici de la Transició espanyola, posant èmfasi en l'anomenada Operació Catalunya, una missió encoberta que té com a objectiu destruir el moviment sobiranista català. La polèmica conversa entre l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i l'ex-cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, és el punt de partida que permet desvelar la xarxa d'interessos i la corrupció que implica policies, jutges, fiscals i empresaris de l'Estat espanyol.

Amb uns testimonis exclusius, ‘Las cloacas de Interior' ofereix una anàlisi rigorosa dels diferents sumaris en els quals s'han vist implicats membres destacats de la cúpula policial espanyola. Amb el guió fet per Jaume Grau i la realització feta per Andrea Ferrando, sota la direcció de Jaume Roures, el documental conté informació de gran valor per entendre l'abast de la xarxa d'il·legalitats comeses per l'aparell de l'Estat espanyol.

 
El Casal l’Arreu commemorarà el Dia de l’Alliberament LGTBI
dimecres, 14 de juny de 2017 19:52


Dia de l’Alliberament LGTBI

Aquest juny, el Casal Popular l’Arreu organitzarà unes jornades pels drets LGTBI+ per commemorar el Dia per l'Alliberament de Lesbianes, Gais, homes i dones Transsexuals i Bisexuals, 28 de juny, una commemoració festiva i reivindicativa amb la qual es demana la plena igualtat jurídica i social per a les persones LGTBI, així com la tolerància per la diversitat d'orientació sexual i de gènere.

Així, el dijous 22 de juny, a 2/4 de 9 del vespre, al Casal l’Arreu, tindrà lloc la xerrada “Els armaris… pels abrics. Una aproximació a la diversitat sexual i de gènere” a càrrec del col·lectiu Colors de Ponent.

El dia 28 de juny, a les 8 de la tarda, a la Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa, s’inaugurarà l’exposició “La Cultura Popular que ens entèn”. Una exposició fotogràfica que barreja festes tradicionals i homosexualitat i busca visibilitat una realitat existent, donant una visió positiva de les persones homosexuals, que com qualsevol altre ciutadà participem activament a les festes populars, alhora que vol posar de relleu l’heteronormativitat que regna en aquestes festes i convida a reflexionar sobre com fer-les més inclusives.

Finalment, el divendres 30 de juny, a partir de les 9 del vespre, tindrà lloc un sopar popular a la fresca i l’espectable còmic amb la vedet Megapubilla.

La voluntat del Casal Popular l’Arreu es convidar a la ciutadania de Mollerussa a la reflexió i al debat sobre temàtiques d’actualitat i contribuir als avenços de drets socials i de ciutadania.
 
“Campaments per infants i joves en risc d'exclusió social”, “Cartells dels edificis de Mollerussa” i “Jo em planto!” finalistes de l’Espenta
dissabte, 18 de febrer de 2017 08:29

Un total de 6 projectes s'han presentat a la primera edició de l'Espenta

Aquesta tarda, el jurat de l'Espenta. Concurs de projectes per la Calçotada Popular de Mollerussa format per l'Àlex Culleré - Tècnic de Cultura, Marta Simó - Vocal de l'Agrupació Sardanista de Mollerussa, Llorenç Bonet - Coordinador del CFJ Mollerussa, Xavier Farreny - Periodista de Ràdio Ponent, i Montse Ruíz - Tècnica de Servei de Mediació han seleccionat els tres projectes finalistes que es sotmetran a votació popular el dia de la Calçotada Popular del diumenge 5 de març, al pavelló 125è. Aniversari.

Espenta2017._JuratEls projectes escollits han estat:

 

  • El projecte "Campaments per infants i joves en risc d'exclusió social" de Creu Roja Pla d'Urgell amb col·laboració amb l'AEiG Cal Met de Mollerussa, AEiG Mascança de Linyola, Colònies Sant Jaume de Mollerussa, AEIG Lo Merlet del Palau d'Anglesola, AEiG Ivarsenc d'Ivars d'Urgell, Institut Terres de Ponent, Institut la Serra i Escola Mestre Ignasi Peraire, per apadrinar els campaments d'un grup d'infants i joves de Mollerussa en risc d'exclusió social.
  • El projecte "Cartells informatius dels edificis i espais singulars de Mollerussa" de l'A2MIC per instal·lar senyalística al patrimoni arquitectònic i cultural de la ciutat de Mollerussa i donar continuar el projecte "Passejant per Mollerussa" de la pròpia entitat.
  • El projecte "Jo em planto" de la plataforma Canal Viu en defensa de les arbredes del Canal d'Urgell per la creació de la festa de plantada d'arbres i reivindicació del valors naturals, paisatgístics, turístics i singulars de les banquetes dels Canals d'Urgell.

 

Així, els participants de la Calçotada podran decidir amb el seu vot en quin d'aquest projectes volen que es destini la recaptació de la 3a. Calçotada Popular. Amb aquesta iniciativa impulsada pel Casal Popular l'Arreu, l'Associació de Dones Albada, l'Agrupació Sardanista de Mollerussa, l'Orfeó Renaixença, l'Agrupament Escolta i Guia Cal Met, el Jovent de Mollerussa i l'Associació 50 i més amb la col·laboració de l'Ajuntament de Mollerussa pretenen dinamitzar i promoure el capital social de la ciutat.

Calçotada Popular

El proper dilluns 20 de febrer fins al dimecres 1 de març, es posaran a la venda els tiquets de la 3a. Calçotada Popular de Mollerussa, del diumenge 5 de març, de 9 a 14, a l'Ajuntament de Mollerussa, i de 17 a 19, a l'Associació de Dones Albada de Mollerussa (Av. Generalitat, 18). El menú de calçotada inclourà els calçots i salsa romesco, llonganissa a la brasa amb acompanyament, postres, pa, beguda i cafè per un preu de 13 euros. També, hi haurà menú infantil amb canelons en comptes de calçots per 8 euros.

Calotada2017._Cartell_-_web

 
Naix l’Espenta per finançar un projecte amb la Calçotada Popular de Mollerussa
dimarts, 20 de desembre de 2016 16:21
Espenta_2016._CartellSota el nom de L'Espenta. Concurs de projectes per la Calçotada Popular naix una nova iniciativa per afavorir i estimular la creació de nous projectes que dinamitzin i fomentin l'associacionisme de Mollerussa.

D'aquesta manera, l'Agrupació Sardanista de Mollerussa, l'Agrupament Escolta i Guia Cal Met, l'Associació 50 i +, l'Associació de Dones Albada, el Jovent de Mollerussa, l'Orfeó Renaixença i el Casal Popular l'Arreu, entitats organitzadores de la Calçotada Popular a Mollerussa, pretenen ampliar a totes les associacions, entitats i col·lectius de Mollerussa la possibilitat de presentar el seu projecte i rebre el suport econòmic de la Calçotada.

Així, fins al 31 de gener de 2017, totes les associacions, entitats i col·lectius amb seu social a Mollerussa i que realitzin les seves activitats a la capital del Pla, podran presentar les seves candidatures a través del formulari web http://bit.ly/espenta.

En aquesta primera edició de L'Espenta. Concurs de projectes per la Calçotada Popular es valoraran els projectes a partir del seu interès, la seva qualitat, els valors, el foment de la cohesió social, l'impuls al sentiment d'arrelament mollerussenc, la innovació, la singularitat i l'originalitat. A més a més, es busca promoure projectes conjunts i compartits entre diverses associacions.

La valoració dels projectes anirà a càrrec d'un jurat format per cinc persones professionals vinculades a diferents àmbits del món associatiu i de la ciutadania de Mollerussa, que escolliran les tres millors candidatures que seran sotmeses a votació popular el dia de la Calçotada Popular a Mollerussa, prevista pel diumenge 5 de març de 2017.

Cal recordar que la primera calçotada popular va permetre finançar la construcció dels gegantons en homenatge al Pepito Isanda i la Carme Capell, i la calçotada de l'any passat va permetre col·laborar econòmicament en els actes de la Capitalitat de la Sardana 2016

 
Carrega bateria!
dimarts, 11 d'octubre de 2016 13:36
 
Marxa de Torxes per la Independència
diumenge, 4 de setembre de 2016 00:00

MÉS DE DUES-CENTES TORXES IL·LUMINARAN ELS CARRERS DE MOLLERUSSA PER REIVINDICAR LA INDEPENDÈNCIA DEL POBLE CATALÀ

L'acte reivindicatiu serà el dissabte 10 de setembre, a partir de 2/4 de 9 del vespre

La Plaça de l’Ajuntament de Mollerussa serà el punt d'inici de la 8a Marxa de Torxes per la Independència que se celebrarà a Mollerussa el dissabte 10 de setembre. Un acte que se celebra simultàniament a diferents municipis catalans per reivindicar la independència del poble català.

En aquest punt, l’Agrupació Sardanista de Mollerussa i el Casal Popular l’Arreu amenitzaran l’inici de l’acte a la plaça de l’Ajuntament de Mollerussa amb una ballada de sardanes, balls de bastons i balls dels gegants de Mollerussa, on es podran adquirir tiquets pel sopar popular a un preu de 5 euros. Cal tenir en compte que el sopar popular consta d’un entrepà i un refresc, i també, es podran adquirir tiquets anticipadament a la botiga de l’Assemblea Nacional Catalana a la plaça Manuel Bertrand de Mollerussa.

Al toc de 2/4 de 10 del vespre, començarà la marxa de torxes que recorrerà els carrers i places de la capital del Pla fins al Monument de la Senyera al parc municipal. En aquest punt, Glòria Segarra, membre del Secretariat Nacional de l’Assemblea, farà la lectura del manifest “Tornem a Caminar” i farà una crida a la mobilització i participació dels actes de la Diada a Lleida. Posteriorment, hi haurà el tradicional sopar popular.

Així mateix, des de l'organització es fa una crida a totes aquelles persones interessades en participar a la Marxa que es portin l'estelada de casa i les pengin als balcons. Des de l’ANC Pla d’Urgell, l'Ateneu Popular de la Plana d'Urgell i el Casal Popular l’Arreu, s'anima a famílies, entitats, associacions, partits i persones a títol individual a què participin en aquesta iniciativa popular per tal de sumar el màxim possible de persones en aquesta ferma aposta per la llibertat del nostre poble.

Campanya d’estiu Activa’t

En el marc de la campanya d’estiu Activa’t, impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana, que pretén denunciar els greuges de l’Estat i evidenciar que la construcció de la República Catalana és l’única sortida per assolir els canvis necessaris que garanteixin el progrés, la democràcia i la justícia social per tots el catalans i catalanes. El proper dimarts, s’instal·larà l’exposició "Un estat que ataca"  al pati de la Escola Municipal de Música de Mollerussa, i el dimecres, durant al mercat setmanal, al carrer Joan Burniol, hi haurà el muntatge sobre la manca de sobirania del poble català "Un estat que col·lapsa".

Durant aquest setembre, la botiga de l’Assemblea estarà oberta en horari de matí i tarda, per tal de facilitar a tothom les inscripcions a la mobilització de la Diada, l’adquisició de la samarreta oficial, i fins dimecres, es podran reservar les places per anar a la mobilització amb els autobusos de l’Assemblea.

 

Marxa_de_Torxes_2016

 
Mollerussa estrena dos nous gegants per Sant Jordi en homenatge al Pepito Isanda i la Carme Capell
dimarts, 19 d'abril de 2016 15:06

Gegantons2016._premsa_2Mollerussa estrenarà per la Diada de Sant Jordi el dos nous gegants de la ciutat, el Pepito i la Carme, nascuts de la iniciativa popular impulsada pel Casal Popular l'Arreu, l'Agrupació Sardanista de Mollerussa, l'Associació de Dones Albada, l'Agrupament Escolta i Guia Cal Met i l'Orfeó Renaixença de Mollerussa amb el suport de l'Ajuntament. Amb aquestes dues noves figures del patrimoni cultural de la ciutat, les entitats volen retre un homenatge pòstum al matrimoni Isanda - Capell, en reconeixement la seva tasca altruista de foment i promoció de la cultura popular i tradicional dels Països catalans, la seva petjada en el patrimoni etnològic i artístic, la implicació en l'associacionisme i la seva estima per la ciutat de Mollerussa.

La presentació dels gegants El Pepito i la Carme tindrà lloc dissabte 23 a les 6 de la tarda a la plaça de l'Ajuntament amb l'acte protocol·lari d'apadrinament i una cercavila pels carrers i places del centre de la ciutat acompanyats d'una representació dels gegants del Pla d'Urgell. Aquest acte s'emmarca també dins l'agenda de la Capitalitat de la Sardana per la implicació del matrimoni Isanda- Capell amb la Dansa Nacional de Catalunya i l'Agrupació Sardanista de Mollerussa.

Les noves figures han estat construïdes, per encàrrec del Casal Popular l'Arreu amb la col·laboració de les associacions i de les institucions, pel jove mestre de bestiari popular de les Borges Blanques, Jordi Arnau Espluga, que ha fet realitat dos gegantons manotes amb la imatge de la parella homenatjada. A més a més, s'ha comptat amb la col·laboració voluntària de les modistes Isabel Fontanet, M. Teresa Cardona i Roser Cardona per a la confecció del vestuari.

La construcció d'aquest gegants ha estat possible per la implicació de la ciutadania a través de diferents activitats de mecenatge ciutadà ja que amb els donatius per una panera de Nadal (2014), l'organització de la 1a. Calçotada Popular (2015), diferents donatius i patrocinis, es va recaptar 4.300 € que han permès finançar la totalitat de les despeses de la construcció de les figures i de la festa de presentació.

Gegantons._cartell_presentaci

 
8a.Tarda Bastonera de Mollerussa
dimecres, 23 de març de 2016 16:37

El Casal Popular l'Arreu amb el seu compromís amb la cultura popular i tradicional catalana organitza en el marc de Les Festes de Sant Isidori i de Mollerussa 2016 - Capital de la Sardana, la 8a. Tarda Bastonera de Mollerussa.

El ball de bastons és una dansa popular molt estesa a Catalunya, que engloba sota aquest nom el conjunt de balls que utilitzen com a element principal un o dos bastons i l'acció de picar entre ells al ritme de la música.

Així, el proper dissabte 2 d'abril, a partir de 2/4 de 6 de la tarda, podrem gaudir pels carres i places del centre de Mollerussa dels balls de bastons amb la Colla bastonera del Pla de l'Aigua de Lleida, la Colla de bastoners de Gavà, la Colla bastonera del Casal Pere III de Balaguer, la Colla bastonera del Casal Popular l'Arreu i els bastoners del curs de Mollerussa Dansa, que s'estrenaran en una festa bastonera.

TardaBastoneraMollerussa

 

 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 Següent > Final >>

Pàgina 1 de 6